Ica köper Apotek Hjärtat
Ica-gruppen köper Apotek Hjärtat. Foto: Ica-gruppen

Ica köper Apotek Hjärtat

Ica-gruppen har kommit överens med Altor Fund III om att köpa Apotek Hjärtat för 5,7 miljarder kronor. Det nya bolaget blir Sveriges näst största apotekskedja.

12 nov 2014, kl 09:46
0

Apotek Hjärtat har omkring 306 apotek runt om i landet och har drygt 2 000 anställda. Nu har Ica-gruppen tecknat ett avtal med Apotek Hjärtats ägare Altor Fund III om att köpa apoteksbolaget för 5,7 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande. Ica har genom Cura-apoteket 65 apotek och cirka 700 anställda.

Ica-gruppen driver Cura-apoteket. I och med köpet kommer Apotek Hjärtat och Cura-apoteket att bilda ett gemensamt dotterbolag till Ica-gruppen. Tillsammans omsätter de två apotekskedjorna drygt 11 miljarder kronor. Det nya apoteksbolaget kommer att bli Sveriges näst största apotekskedja med en marknadsandel på cirka 30 procent. Apoteket AB har omkring 33 procent av apoteksmarknaden och Kronans Apotek 20 procent.

Anders Nyberg, som idag är vd för Apotek Hjärtat, är tänkt att bli vd för det nya bolaget.

Köpet måste godkännas av Konkurrensverket och Läkemedelsverket, vilka förväntas komma med beslut senast i april 2015.

Ica-gruppens vd Per Strömberg sade vid en presskonferens på onsdagsmorgonen att köpet är drivet av att man ser apoteksmarknaden som en intressant och viktig framtidsbransch, som har stora likheter med dagligvaruhandeln. Han ser möjligheter inom handelsvaror, OTC-varor, e-handel och vårdtjänster. Men också inom ett sortiment under eget varumärke.

Apotek Hjärtats apotek kompletterar Cura-apotekets butiker, och enligt Per Strömberg ska inga av kedjornas apotek försvinna. Detta gäller även Apotek Hjärtats glesbygdsapotek. Däremot är planen att ha ett huvudkontor. Planen är att på lång sikt arbeta under ett gemensamt varumärke, men det är inte klart idag under vilket varumärke den nya apotekskedjan ska verka.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng