Årets medicinpris till virusupptäckare

Årets nobelpris i fysiologi eller medicin går till tre personer som upptäckt hpv och hiv. Båda upptäckterna har legat till grund för läkemedelsutveckling mot sjukdomar orsakde av virusen.

6 okt 2008, kl 14:14
0

Det stod virus på agendan när nobelkommitteén bestämde sig för vilka som skulle få årets pris. Priset delas lika mellan tyska Harald zur Hausen för hans upptäckt av humana papillomvirus, hpv, som orsakar livmoderhalscancer och franska Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier för deras upptäckt av humant immunbristvirus, hiv.

Harald zu Hausen kunde 1983 bevisa att det fanns typer av hpv som kan ge upphov till livmoderhalscancer. Upptäckten har legat till grund för mycket av dagens kunskap om viruset och forskning som lett fram till vaccin som skyddar mot det.

Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier lyckades samma år karakterisera ett nytt retrovirus från patienter med svullna lymfkörtlar som tillhörde undergruppen lentvirus. Detta är idag känt som humant immunbristvirus, hiv. Upptäckten har varit en förutsättning för att kunna utveckla de behandlingsmetoder som har minskat dödligheten hos personer som smittats av hiv.

Luc Montagnier fick redan 1986 Apotekarsocietetens Scheelepris för sina insatser på hiv-området.

Nobelpriset delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 10 december.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng