Bristande journalföring gav varning

En specialistläkare vid en vuxenpsykiatrisk mottagning har brustit i allvarligt i sin dokumentation av över hundra patienter. Efter att redan tidigare ha kritiserats av Socialstyrelsen för bristande journalföring får hon nu en varning.

6 okt 2008, kl 16:58
0

Den kvinnliga specialistläkaren arbetade under våren och sommaren vid en psykiatrisk mottagning. Enligt arbetsgivaren har hon under perioden misskött dokumentation av såväl diagnoser som läkemedelsbehandling för 130 patienter. I flera av fallen har hon inte skrivit journal över huvud taget. Trots att läkaren fick extra tid avsatt till administrativt arbete så har hon inte utfört detta.

Läkaren har vid två tidigare tillfällen, 2004 och 2005, utrett läkaren för bristande journalföring och journalhantering, då hos en annan arbetsgivare. Socialstyrelsen kallade då läkaren till ett möte och uppmanade henne att tala om för arbetsgivaren om arbetssituationen blev ohållbar och hon inte hann med sitt jobb. 

Men situationen har inte förbättrats och Socialstyrelsen har nu gått igenom ett flertal ärenden där läkaren misskött journalföringen. Vid upprepade tillfällen har hon utelämnat information om patienternas medicinska behandling och deras tidigare diagnoser. Resultatet är enligt Socialstyrelsen att flera patienter fått vänta på recept, sjukintyg och utlåtande om hälsotillstånd.

Kvinnan säger själv i ett yttrande att hon varit utmattad under tiden på vårdcentralen och att hon på grund av den höga arbetsbelastningen inte hunnit med sina uppgifter. Hon intygar att hon alltid jobbat för patienternas bästa och skriver att hon har anteckningar från alla patientmöten och ansöker om att få föra in dem i patienternas journaler.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har beslutat att ge läkaren en varning.

HSAN ärende nummer: 2008/1272:B2

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng