Apotekets vinst ökar

Apotekets vinst ökar

Apoteket redovisar positiva resultat för 2008. Deras försäljning har
ökat på samtliga områden och trots kostnader för omstrukturering ökar
rörelseresultatet med 362 miljoner kronor jämfört med året innan.

13 feb 2009, kl 12:04
0

Apotekets rörelseresultat för 2008 blev 950 miljoner kronor, vilket är 362 miljoner kronor mer än år 2007. Detta trots kostnader på 242 miljoner kronor för bildandet av Apoteket Service AB och nedläggningarna av distansapoteken och Kundcentrum.

Den ökade vinsten beror på att Apoteket ökat sin försäljning utan att öka kostnaderna. Procentuellt ökade egenvårdsförsäljningen mest: från en försäljning på 5,8 miljarder kronor 2007 till 6,5 miljarder 2008, en ökning med 10 procent.

Men räknat i kronor ökade försäljningen av de förskrivna läkemedlen mest, från 26,4 miljarder till 27,3 miljarder. Enligt Apotekets bokslutskommuniké beror den ökningen dels på att priserna för de receptbelagda läkemedlen ökade med 1,2 procent och dels att försäljningsvolymen ökade med 2,2 procent. Av de förskrivna läkemedlen omfattades 25,5 miljarder av läkemedelsförmånen vilket är en ökning med 3,6 procent jämfört med året innan. Den avtalsbaserade försäljningen, det vill säga försäljning av läkemedel och tjänster till sjukhus, ökade med 10 procent.

Om framtiden skriver Apoteket AB att de räknar med en fortsatt positiv marknadstillväxt under 2009 och en ökad produktivitet. Men de skriver också att de inte kan lägga någon prognos för 2009 eftersom de ännu inte vet vilken prismodell som kommer att gälla efter omregleringen och inte heller hur många och vilka av Apoteket AB:s apotek som kommer att säljas under våren.

Av vinsten ger Apoteket 237 miljoner kronor till ägarna, det vill säga staten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng