Annons

Apoteket börjar sälja självtest för klamydia

Apoteket kommer i februari att börja sälja ett klamydiatest – dock enbart för kvinnor. Antalet klamydiafall har ökat de senaste åren.

9 feb 2006, kl 13:46
0

Det klamydia test som Apoteket kommer att sälja är enbart för kvinnor och har hög tillförlitlighet, över 97 procent.

– Vi har hittat ett CE-märkt självtest med god kvalité. Klamydia är en könssjukdom och många kanske inte vill gå till en mottagning och testa sig. Genom ett självtest tror vi att vi kan bidra till att fler testar sig och därmed också hitta fler fall och på sikt minska spridningen av klamydia, säger Lars Rönnbäck, chef för Apotekets läkemedelsenhet, i ett pressmeddelande.

Klamydia ger i två tredjedelar av alla fall inga symtom, men kan ge allvarliga följder. Kvinnor kan få skador på äggledarna och män inflammation i bitestiklarna eller prostata och det kan leda till sterilitet hos kvinnor och nedsatt fertilitet hos män.

Sedan 1997 har antalet upptäckta klamydia fall ökat från 14 000 till 32 000 under 2004. Totalt genomfördes cirka 400 000 klamydiatester 2004. Mörkertalet är okänt, men det finns uppskattningar på att fem procent av alla kvinnor någon gång i livet har klamydia.