Apoteket AB blir mindre

Apoteket AB drar ned med 220 tjänster. Dessutom läggs nu fem dosapotek ned och det är oklart hur många anställda som kommer att drabbas i slutändan.

13 sep 2012, kl 12:04
0

Annons

Apoteket AB skär ner.

Det är främst så kallade stödjande funktioner, det vill säga administrativ personal som kommer att sägas upp i den här omgången. Enligt de besked som hittills kommit berörs inte personalen på öppenvårdsapoteken. Men många tror att det kommer fler nedskärningar.

Skälet till nedbantningen av Apoteket AB är förstås konkurrensen på såväl konsument som vårdmarknad. Apoteket AB har till exempel förlorat många av de dosupphandlingar som gjorts på senare tid. Som en konsekvens av det har nu företaget beslutat att fem av de sju dosapoteken läggs ned.Två stycken, det i Umeå och det Örebro blir kvar.
-Vi har sett att Apoteket AB har förlorat två tredjedelar av sina apotek och flera upphandlingar inom slutenvården och inom dosverksamheten så att de skulle göra neddragningar var väntat. Men hur stora det skulle bli visste vi inte och nu står det klart att det handlar om ofantligt många människor, säger Kristina Niemi, förbundsdirektör på Sveriges Farmacevtförbund.

Apoteket AB tillhör också de företag som nu flyr Stockholms centrum för billigare hyror utanför stan. Inom kort flyttar huvudkontoret till betydligt mindre i Solna. Mot bakgrund av att Apoteket AB tappat affärer inom vårdområdet och den allt hårdare konkurrensen på apoteksmarknaden, var beskedet ganska väntat enligt de presskommentarer som kommit.

Enligt Kristina Niemi är det inte klart hur många medlemmar som kommer att bli av med jobbet i slutändan.
– Men det är också så att där Apoteket AB har förlorat upphandlingar till exempel så har någon annan vunnit. Man kan säga att den enes död är den andres bröd.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng