Annons

Apotek Hjärtat köper svenska Apotek1

Den första affären där en apotekskedja köper en annan är nu klar. Apotek Hjärtat köper Tamros svenska apotekssatsning Apotek1. Affären gäller de 23 befintliga apotek som Apotek1 hunnit öppna samt ytterligare 9 planerade apotek. Om ett halvår skyltas apoteken om och ingår i Apotek Hjärtat istället.

7 maj 2010, kl 01:22
0

Annons

Den finländska läkemedelsgrossisten Tamro säljer den apoteksverksamhet som de hittills hunnit bygga upp i Sverige till konkurrenten Apotek Hjärtat. I slutet av året kommer Apotek Hjärtat ha 260 apotek som omsätter 8,3-8,5 miljarder kronor.

Utöver de 32 apotek
som finns planerade innan sommaren ingår också resten av de etableringsplaner som Apotek1 har. Enligt Tamros vd Juha Koponen är anledningen till försäljningen att bolaget vill koncentra sig på grossistverksamheten och att de vill vara neutrala som grossister.
För personalen på apoteken innebär köpet inte några förändringar enligt Apoteket Hjärtats vd Bodil Eriksson.
-Det råder ju snarare brist på medarbetare, så där sker inga förändringar.
Däremot blir det ju en överlappning när det gäller huvudkontoret.Vi behöver ju inte ett till.
Idag är ett 30-tal personer anställda på Apotek1:s huvudkontor.

Även om inga
apoteksanställda ska behöva förlora jobbet kan man komma att lägga ned några av apoteken som ligger nära varandra, säger Bodil Eriksson.
-Det finns en handfull krockar, som vi behöver titta närmare på. Men eftersom vi är inne i en expansion kommer medarbetarna i så fall att erbjudas jobb på andra ställen.
Under det närmaste halvåret kommer de två varumärkena fortsätta som tidigare, sida vid sida på några ställen.
-Vi kommer att fungera som separata bolag utan samarbeten under ett halvår till.
Därefter byts skyltarna ut.

Många blev förvånade
när Tamro inte köpte något av klustren i höstas utan att valde att satsa på nyetableringar. Men nu backar de alltså även från den satsningen.
? Man måste ha en stor kedja för att det ska vara vettigt, säger Juha Koponen till Dagens industri.

Apotek Hjärtat
, som ägs av riskkapitalbolaget Altor, köpte det största klustret vid försäljningen av Apoteket AB:s apotek i höstas och har idag 207 apotek runt om i landet. De har hela tiden pratat om expansion.

Utökad version kl 9:00 den 7 maj.