Ännu en antikroppscocktail mot covid-19 får grönt ljus

Ännu en antikroppscocktail mot covid-19 får grönt ljus

De monoklonala antikropparna bamlanivimab och etesevimab kan användas vid covid-19, anser EMA.

8 mar 2021, kl 14:37
0

Annons

EU:s läkemedelsmyndighet EMA gav via expertkommittén CHMP nyligen klartecken för företaget Regenerons antikroppscocktail. Och nu kommer samma besked om Eli Lillys kombinationsbehandling med de monoklonala antikropparna bamlanivimab och etesevimab.

Rekommendationerna är förhandsbesked till länderna i väntan på fullständiga läkemedelsgodkännanden. CHMP kan ge sådana förhandsbesked efter särskilda snabbgranskningar

Enligt kommittén kan Eli Lillys antikroppscocktail användas för att behandla bekräftad covid-19 från 12 års ålder hos patienter utan syrgasbehov och med hög risk för allvarlig sjukdom. CHMP säger också att enbart bamlanivimab kan betraktas som ett behandlingsalternativ.

CHMP anser att studieresultat tyder på att kombinationsbehandlingen minskade virusmängden i näsan och halsen. Vidare sägs att såväl kombinationsbehandling som behandling med enbart bamlanivimab ledde till färre covid-19-relaterade vårdbesök.

Första patienten i Sverige

I mitten av februari beviljade det svenska Läkemedelsverket beredskapslicens för bamlanivimab för behandling hos vuxna och barn över 12 år med mild till måttlig covid-19, med hög risk för allvarlig sjukdom. Den monoklonala antikroppen är riktad mot spike-proteinet i sars-cov-2 och ges som en infusion.

Nyligen fick den första patienten i Sverige bamlanivimab. Det var en patient i Västerbotten som vårdades vid Norrlands universitetssjukhus. Patienten har kraftigt nedsatt immunförsvar och kan inte bilda antikroppar på egen hand och alltså inte vaccineras mot covid-19. För bland annat sådana patienter kan monoklonala antikroppar riktade mot det nya coronaviruset ge ett värdefullt skydd.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng