Annons
Ännu en Alzheimer-<br>kandidat går i graven
Foto: Istock

Ännu en Alzheimer-
kandidat går i graven

Janssen stoppar kliniska prövningar med sin Bace-hämmare atabecestat efter allvarliga biverkningar.

24 maj 2018, kl 06:00
0

Annons

Läkemedelsbolaget Janssen, en del av koncernen Johnson och Johnson, stoppar sin fas IIb/III-prövning med Alzheimer-kandidaten atabecestat. Det meddelar bolaget på sin hemsida.

Anledningen är att flera av försökspersonerna har drabbats av allvarliga biverkningar i form av förhöjda leverenzymer. Företaget bedömer att riskerna med substansen är större än nyttan och avbryter därför det kliniska utvecklingsprogrammet.

Atabecestat är en så kallad Bace-hämmare och har testats på personer i åldern 60 till 85 år med anlag för Alzheimers genom exempelvis familjehistorik, men som inte själva visat några symtom.

Fas IIb/III-studien inleddes 2015 och hittills har fler än 600 personer fått testsubstansen. Janssen skriver att alla studiedeltagare kommer att erbjudas säkerhets- och effektbedömningar och att tiden för uppföljning av de som fått substansen kommer att förlängas.

Janssen är inte det första bolaget som misslyckas med en läkemedelskandidat mot Alzheimer. Tidigare i år meddelade läkemedelsbolaget Vtv Therpaeutics att deras substans TTP448 inte nådde det primära effektmålet i en fas III-prövning. En tid dessförinnan lade Pfizer ned hela sin forskningsavdelning för Alzheimer och Parkinson efter att inte lyckats utveckla någon framgångsrik substans.

Även bolag som Axovant, Merck/MSD och Eli Lilly har de senaste åren fått se sina Alzheimer-kandidater gå i graven.