Annons
Nytt bakslag för läkemedel mot Alzheimer

Nytt bakslag för läkemedel mot Alzheimer

Läkemedelsbolaget Merck/MSD stoppar en klinisk prövning sin Bace-hämmare – saknar effekt.

15 feb 2017, kl 10:07
1

Annons

Ännu en substans som utvecklas för att påverka själva sjukdomsförloppet i Alzheimers sjukdom har gått på pumpen.

Läkemedelsbolaget Merck, utanför USA och Kanada under namnet MSD, meddelar att man stoppar sin kliniska fas II/III-prövning med substansen verubecestat efter en interimsanalys där det konstaterades att det ”praktiskt taget inte finns någon chans att hitta en klinisk effekt”. Det meddelar bolaget på sin hemsida.

Verebecustat är en småmolekyl med syfte att hämma enzymet Bace1, som klyver amyloid prekursor-proteinet APP till beta amyloid, vilket sedan bildar plack.

I den randomiserade, placebokontrollerade och dubbelblinda studien studerades effekt och säkerhet med två olika doser verebecustat, 12 mg och 40 mg, hos patienter med mild till medelsvår Alzheimer. Doserna gavs oralt en gång om dagen och jämfördes med patienter som fick placebo.

Det primära effektmåttet, som alltså inte nåddes, var positiva förändringar på en skala som mäter kognition och aktivitetsförbättringar i det dagliga livet.

Parallellt med den nu avslutade studien genomför läkemedelsbolaget en fas III-studie med samma substans men med patienter i ett förstadium till Alzheimers sjukdom. Resultat från den studien väntas i februari 2019.

Förra året meddelade läkemedelsbolaget Eli Lilly negativa resultat i sin fas III-studie med antikroppen solanezumab mot beta-amyloida plack. Bolaget har dock fler substanser i klinisk utveckling, däribland Bace-hämmaren AZD3293, som utvecklats vid Astra Zeneca i Södertälje och som nu utvärderas kliniskt av Eli Lilly.

Hör Eli Lilly berätta mer om sin forskning inom Alzheimerområdet och vilka lärdomar man har dragit av solanezumab under mötet Jakten på en bot mot Alzheimer. Läs mer och anmäl dig här.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng