Annons
Läkemedelsverket ska ledas av en styrelse
Läkemedelsverket. Foto: Sara Heyman.

Läkemedelsverket ska ledas av en styrelse

Uppdaterad. Regeringen har beslutat att Läkemedels-
verket från den 1 juli ska vara en styrelsemyndighet.

24 maj 2018, kl 11:58
0

Texten är uppdaterad med ett pratminus från Jakob Andersson, pressekreterare hos Annika Strandhäll. Rubriken är ändrad från “Läkemedelsverket byter ut gd mot en styrelse.”

Från och med den 1 juli ska Läkemedelsverket ledas av en styrelse och inte av en generaldirektör. Detta eftersom Läkemedelsverket då övergår från att vara en myndighet till en så kallad styrelsemyndighet.

Ändringen av ledningsform är beslutad av regeringen efter beredning av socialminister Annika Strandhäll (S). Förändringen regleras i “förordning med instruktion för Läkemedelsverket”, som nyligen uppdaterades.

Den nya styrelsen ska bestå av högst nio ledamöter, men vilka de är eller vem som ska leda styrelsen är ännu inte känt. Övergången till en styrelsemyndighet innebär också att Läkemedelsverkets nuvarande insynsråd bestående av högst tio personer upphör.

Varför ändras styrningen av Läkemedelsverket?
– Regeringens bedömning ät att Läkemedelsverket uppfyller kriterierna för att vara en styrelsemyndighet. Bland annat då myndigheten har ett omfattande finansiellt ansvar, är en kunskapsproducerande verksamhet och har affärsliknande verksamhet. Läkemedelsverket har påverkan på andra samhällssektorer, till exempel näringsliv, landsting och medborgare samt har behov av en bredd i form av olika kompetenser för att leda verksamheten, skriver Helena Cantù vid enheten för folkhälsa och sjukvård på socialdepartementet i ett mejlsvar

Vad innebär förändringen i praktiken för alla aktörer som har kontakt med Läkemedelsverket?
– Att Läkemedelsverket får en styrelse kommer främst påverka myndighetens inre liv samt att regeringen får ytterligare en kontaktyta i arbetet med styrningen Läkemedelsverket.

Påverkar förändringen Läkemedelsverkets verksamhet och uppdrag på något sätt?
– Styrelse som ledningsform innebär ingen förändring av myndighetens uppdrag.

Vem är högste ansvarige på Läkemedelsverket efter förändringen?
– Styrelsen kommer ha det yttersta ansvaret för myndighetens verksamhet, skriver Helena Cantú.

Nuvarande generaldirektör Catharina Andersson Forsman kommer även efter organisationsförändringen att vara generaldirektör för Läkemedelsverket, men rapportera till styrelsen i stället för till regeringen.

– Generaldirektören kommer att arbeta tillsammans med styrelsen framöver och regeringen har fortsatt fullt förtroende för Catharina Andersson Forsman som generaldirektör, skriver Jakob Andersson, pressekreterare hos Annika Strandhäll, i en mejlkonversation.