Kraftigt bakslag för hopp om Alzheimerläkemedel
Foto: Istock

Kraftigt bakslag för hopp om Alzheimerläkemedel

Antikroppen solanezumab som testats i en fas III-studie visar sig inte vara effektivare än placebo.

23 nov 2016, kl 16:00
0

Den monoklonala antikroppen solanezumab för behandling av mild kognitiv nedsättning på grund av Alzheimers sjukdom saknar effekt. Det visar resultaten från fas III-studien Expedition 3, meddelar läkemedelsbolaget Eli Lilly, som utvecklat antikroppen.

Antikroppen, som minskar inlagringen av amyloida plack i hjärnan, visade ingen statistisk signifikans över placebo i att bromsa kognitiv försämring hos patienter med mild demens på grund av Alzheimer.

Eli Lilly meddelar i ett pressmeddelande att man inte kommer att gå vidare med att försöka få solanezumab godkänt för behandling av Alzheimer.

Resultaten av fas III-studien är ett stort bakslag för Eli Lilly vars aktie föll kraftigt i samband med offentliggörandet av resultaten.

– Resultaten med solanezumab var inte vad vi hade hoppats på och vi är besvikna å de miljontals människors vägnar som väntar på en sjukdomsmodifierande behandling av Alzheimers sjukdom. Vi kommer att utvärdera dessa resultats betydelse för utvecklingsplanerna för solanezumab och våra andra produkter i vår Alzheimer pipeline, sade John C. Leichleiter, vd för Eli Lilly i ett pressmeddelande.

I fas III-studien, som genomfördes i flera länder, ingick fler 2 100 patienter diagnostiserade med mild demens orsakad av Alzheimers sjukdom. Studien var den tredje fas III-prövningen med antikroppen, som inte heller i de två övriga visade signifikant effekt över placebo.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng