Annons
Två döda vid läkemedelsprövning

Två döda vid läkemedelsprövning

Patienter som fått experimentell T-cellsbehandling har avlidit, meddelade läkemedelsbolaget Juno Therapeutics igår.

24 nov 2016, kl 12:07
0

Patienterna har dött av svullnad i hjärnan.

Det är andra gången som det amerikanska läkemedelsbolaget Juno Therapeutics terapi vid namn JCAR015, som är under utveckling i fas II, har haft dödlig utgång. I somras stoppade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA samma studie efter att tre patienter dött av hjärnödem.

Då menade Juno att det inte var själva produkten som studien handlade om som orsakade dödsfallen, utan den cocktail av kemoterapier som patienterna fått dessförinnan.

Efter att ett cytostatikum tagits bort, fick bolaget grönt ljus att fortsätta sin studie.

Den nya tragedin gör att man kan tvivla på om bolaget gjorde rätt analys efter förra olyckan. Den sätter också press på FDA, då kritiker menar att myndigheten alltför snabbt lät bolaget fortsätta sin studie.

Bolaget meddelar att de självmant har stoppat studien. Företaget har kontaktat FDA, och ska nu bedöma alla data från fallen för att sedan utvärdera vad studien har för möjligheter att fortsätta.

Juno utvecklar en avancerad form av cancerbehandling som kallas CAR-T. Behandlingen går ut på att patientens egna T-celler tas ut ur blodet och odlas fram så att de blir mer motståndskraftiga.

Via genterapi lär sig cellerna att känna igen och döda cancerceller med hjälp av CAR-receptorer, för att sedan kunna föras tillbaka till patientens blodbana.
JCAR015 testades på vuxna med akut lymfatisk leukemi, en ovanlig och dödlig form av blodcancer. Sjukdomen är vanligast hos barn.

CAR-T-terapi har visat sig ha lovande effekt på svåra former av leukemier. Man känner sen tidigare till att det finns risk för bland annat allvarliga neurologiska biverkningar.

Kliniska försök med CAR-T-celler mot blodcancer pågår även i Sverige vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.