Annons
Amina Manzoor får pris för sin pandemirapportering
Amina Manzoor.

Amina Manzoor får pris för sin pandemirapportering

Den bokaktuella journalisten tilldelas Hans Bergström-priset för sin bevakning av covid-19-pandemin.

20 maj 2021, kl 11:21
0

Annons

Amina Manzoor, medicinreporter på Expressen, tilldelas Kungliga ingenjörsvetenskapsakademiens pris för vetenskaplighet inom journalistiken, Hans Bergström-priset.

– Vetenskapsjournalister i Sverige och världen över har kämpat hårt med att förklara pandemin och nya forskningsresultat för en vetgirig och orolig allmänhet. Jag är väldigt stolt över att ta emot det här priset. Det känns som ett kvitto på att jag har bidragit under detta stormiga år, säger Amina Manzoor, i ett pressmeddelande.

Får priset för rapportering om pandemin

Amina Manzoor, som nyligen sa upp sig från Dagens nyheter under uppmärksammade former, får Hans Bergström-priset för sin starka och konsekventa journalistiska gärning under pandemin.

”Som medicinreporter på Dagens Nyheter visade hon redan i tidigt skede av Covid-19 en imponerande kombination av kunskap och omdöme. Informationen var ännu begränsad, men Manzoor vägde på ett föredömligt sätt nyhetsflashar, rykten och teorier på en våg där ’vetenskap och beprövad erfarenhet’ var styrande” skriver juryn i sin motivering.

– Amina Manzoor har på ett oerhört skickligt sätt både informerat och kritiskt granskat nya rön om en helt ny sjukdom. Juryn var helt enig om att tilldela henne IVAs pris för vetenskaplighet inom journalistik för dessa insatser, säger Tuula Teeri, vd på Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, och den som leder juryn.

Hans Bergström-priset delas ut den 9 juni. Prissumman är på 100 000 kronor.

Aktuell med bok

Mellan åren 2011 och 2015 arbetade Amina Manzoor som medicinreporter på Läkemedelsvärlden. Under det sista året var hon också tillförordnad chefredaktör.

Amina Manzoor är just nu aktuell med boken ”Pandemier. Från spanska sjukan till covid-19” som är en vetenskapsjournalistisk skildring av coronapandemins första år. I boken berättar hon också om varför hon valde att sluta på Dagens nyheter.

Om priset

Hans Bergström-priset delas ut årligen och har ”inrättats för att premiera ett vetenskapligt synsätt i media samt för excellent journalistik om vetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap – i en tradition av upplysning, folkbildning, förklaringsdjup, framtidstro och integritet.”

Prisjuryn leds av professor Tuula Teeri, vd för IVA, och består i övrigt av docent Hans Bergström, före detta chefredaktör och utgivare för Dagens Nyheter, medicine hedersdoktor Jan-Olov Johansson, agronom och mångårig chef för Vetenskapsradion, teknologie doktor Björn O. Nilsson, före detta vd för IVA och landshövding i Norrbottens län samt professor Lena Treschow Torell, före detta vd och preses för IVA.

Källa: Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Föregående artikel Vaccinering av barn ännu inte aktuellt
Nästa artikel ”Transparens får till-verkarna att tvätta sin byk”