Annons
Läkemedelsprofiler bland nya invalda IVA-ledamöter

Läkemedelsprofiler bland nya invalda IVA-ledamöter

Sju nya ledamöter har valts in i Kungliga Ingenjörs-
vetenskapsakademien. Däribland två life science-ledare.

5 jun 2018, kl 10:37
0

Annons
Gunilla Osswald.

Gunilla Osswald, vd Bioarctic.

Thomas Eldered.

Darja Isaksson.

Det Uppsalabaserade biofarmabolaget Bioarctics vd Gunilla Osswald hör till Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVA, sju nya ledamöter. Det gör även Thomas Eldered, vd för och medgrundare av kontraktsforskningsbolaget Recipharm, meddelar IVA på sin hemsida.

Gunilla Osswald är apotekare i botten och disputerade i mitten av 1990-talet i biofarmaci och farmakokinetik vid Uppsala universitet. Sedan 2014 är hon vd för Bioarctic som utvecklar nya behandlingar för sjukdomar som angriper centrala nervsystemet, som Alzheimer och Parkinson.

Thomas Eldererd är civilingenjör inom industriell ekonomi och har arbetat inom läkemedelsindustrin sedan mitten av 1980-talet. År 1995 grundade han tillsammans med Lars Backsell det bolag som i dag är Recipharm. Både Gunilla Osswald poch Thomas Eldered väljs in som ledamöter i IVA:s avdelning för bioteknik.

– Det är en stor ära för mig att ha blivit invald som ledamot av IVA. Jag ser fram emot att bidra till arbetet inom akademin. Bioteknik är viktigt i strävan att ta fram nya innovativa behandlingar för patienter med stora medicinska behov, säger Gunilla Osswald i ett pressmeddelande.
– Sverige är erkänt duktiga inom bioteknik och jag tackar för förtroendet att via mitt ledamotskap i samverkan med andra fortsätta att stärka vår position inom detta område.

Även Vinnovas nyutnämnde generaldirektör, Darja Isaksson, valdes in som IVA-ledamot, till avdelningen för informationsteknik.

Totalt består IVA av 13 000 invalda utländska och svenska ledamöter fördelade på tolv olika avdelningar.