Annons

Amerikansk senator hotar Astrazeneca

Astrazeneca hotas med antitrustutredning av den amerikanske guvernören Bob Taft om företaget inte ger rabatter på läkemedel. Anledningen är skenande läkemedelskostnader för de amerikanska staterna.

16 jan 2003, kl 18:30
0

Under 2001 ökade läkemedelskostnaderna med runt tio procent i USA. I vissa stater har samma kostnader fördubblats sedan 1998. Skulden läggs nu på läkemedelsföretagen som anklagas för att ta ut överpriser för att behålla höga marginaler.

Enligt guvernör Bob Taft har flera läkemedelsföretag, i ett rabattprogram kallat Golden Buckeye, utlovat billigare läkemedel till pensionärer i Ohio. Löftet drogs senare tillbaka av Astrazeneca, tillsammans med tre andra företag ? Glaxosmithkline, Pfizer och Merck (MSD). Tillsammans står de fyra företagen för 65 procent av det utlovade programmet.

Kartellbildning?

Bob Taft misstänker att Astrazeneca har kommit överens med de andra tre om att gemensamt dra tillbaka löftet. I ett försök att få dem att hålla vad de lovat hotar han alltså med en undersökning om en eventuell kartellbildning finns bakom beslutet. Hotet om antitrustundersökning gäller alla företagen.

Bob Tafts assistent, Greg Moody, påstår att utan de fyra företagens medverkan faller hela programmet. Det skulle ha inletts i slutet av januari men försenas nu. Programmet fungerar som så att staten (Ohio) förhandlar rabatter direkt med tillverkaren och köper in läkemedel i bulk som sen säljs billigare till apoteken. Samtliga invånare i Ohio, 60 år eller äldre, kan skaffa ett Golden Buckeye-kort som berättigar dem till att hämta ut de speciellt rabatterade läkemedlen på deltagande apotek.

Hårdhandskarna

Om företagen inte håller det de har lovat kan Bob Taft tänka sig att ta till med hårdhandskarna, enligt sin taleskvinna Mary Anne Sharkey. Bland annat finns lagar att driva igenom som kan tvinga företagen att förhandla sina priser med delstaten istället för att ha en fri prissättning. Sådana lagar skulle göra läkemedlen ännu billigare än programmet.