Annons

Äldre kvinnor får fler läkemedel är män

Äldre kvinnor får fler läkemedel och har fler fallskador än äldre män. Samtidigt läggs fler äldre män oplanerat in på sjukhus än äldre kvinnor. Det visar en ny rapport från Sveriges Kommuner och Landsting.

11 nov 2008, kl 16:37
0

Annons

I rapporten från Sveriges kommuner och landsting, SKL, har landets kommuner jämförts med fokus på kvalité. Det är andra gången som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gör en sådan jämförelse. I topp bland kommunerna ligger Kungsör, Smedjebacken och Skinnskatteberg. Bland de kommuner som har bäst resultat har de flesta också låga kostnader.

När det gäller läkemedelsanvändning använde i genomsnitt 14 procent av personerna som var 80 år och äldre tio läkemedel eller fler.  Flest läkemedel använde kvinnorna vilket oroar Håkan Sörman vd på SKL. Han menar att det är för många äldre som får för mycket läkemedel, framförallt psykofarmaka.

Rapporten visar också att fler kvinnor än män läggs in på sjukhus. I genomsnitt lades 57 personer per 1 000 invånare som var 80 år och äldre, in på sjukhus på grund av fallskada. Äldre som har daglig hemtjänst kan få möta många nya ansikten. Som mest är det 20 personer som under två veckor kommer hem till en och samma person, i bästa fall sju.

Vad skillnaderna beror på vet man inte enligt Håkan Sörman. Han menar att det nu är upp till kommunerna att gå igenom och analysera sin verksamhet.
? En generell slutsats som vi återigen kan dra är att det är svårt att se någon koppling mellan goda resultat och höga kostnader, skriver Håkan Sörman, vd på SKL i ett pressmeddelande.