Annons

Akut-p-piller på norska bensinstationer

Det norska läkemedelsverket föreslår att akut-p-piller ska få säljas utanför apotek. Fackorganisationerna är kritiska.

27 okt 2008, kl 14:56
0

Annons

Leggemiddelverket planerar att utöka sortimentet av receptfria läkemedel som får säljas utanför apotek. Förutom allergiläkemedel, syrehämmande läkemedel och mildare kortisonsalvor tänker man tillåta försäljning av akut-p-piller.

Både Apotekforeningen och Farmasiforbundet är kritiska till förslaget.
Speciellt kritiserar man förslaget att sälja ?nødprevensjon?, det vill säga akutpillren på bensinstationer, i kiosker och matbutiker.
Det kan få till resultat att färre använder preventivmedel som kondom och p-piller varnar den norska apotekarföreningen. Fackförbundet påpekar att speciellt akutpillren bara bör säljas där man kan få rådgivning. Man kritiserar också att medlen om de säljs utanför apotek kommer att försäljas på ställen där personalen, till skillnad mot apotek, inte har tystnadsplikt.

Men såväl den norska apotekarföreningen liksom fackförbundet är också negativa till att listan över receptfria medel som får säljas utanför apotek blir längre. Farmasiforbundet säger sig vara rädd att en utökad försäljning av receptfria läkemedel i detaljhandel kommer att urvattna apoteksbegreppet.

I Norge finns 630 apotek och 1200 apoteksombud. Förutom dessa finns 6000 försäljningsställen som säljer ett urval receptfria medel. Legemiddelverket räknar med att norrmännen skulle spara cirka 20 miljoner norska kronor om året på lägre priser om förslaget genomförs.