Acetylsalicylsyra i lågdos skyddar mot stroke

Nära 40 000 kvinnor fick lågdos acetylsalicylsyra primärpreventivt i tio år. Behandlingen skyddade mot stroke men inte mot hjärtinfarkt. Det visar WHS-studien som presenteras vid ACC idag.

7 mar 2005, kl 16:08
0

Annons

Hälften av kvinnorna fick 100 mg acetylsalicylsyra, asa, varannan i tio år. Dessutom fick de tillägg av E-vitamin, 600 internationella enheter, varannan dag. Syftet var att undersöka fördelar och risker med asa och E-vitamin som primärpreventiv behandling av kardiovaskulär sjukdom. Den andra hälften fick placebo.

Under uppföljningsperioden förekom 477 allvarliga kardiovaskulära händelser i asa-gruppen, jämfört med 522 händelser i placebogruppen, en skillnad om nio procent, som inte är statistiskt signifikant.

Jämfört med tidigare studier på män drivs totalresultatet genom en signifikant reduktion av antalet strokefall, utan att påverka antalet hjärtinfarkter. Den bästa effekten sågs bland kvinnor 65 år och äldre ? bland dessa minskade den relativa risken för en allvarlig kardiovaskulär händelse med 26 procent. Bland yngre kvinnor var den skyddande effekten lägre.

Tillägget av E-vitamin kunde dock inte påvisa någon positiv effekt, förutom en signifikant lägre förekomst av kardiovaskulär död för dem som fick E-vitamin. Detta kunde dock inte Julie Buring, som presenterade studien, förklara.

Studien inkluderade 39 876 friska kvinnor som var 45 år eller äldre. De följdes under tio år och man mätte förekomst av första stora kardiovaskulära händelse, såsom hjärtinfarkt, stroke och kardiovaskulär död. Studien är amerikansk och är statligt finansierad genom National Heart, Lung and Blood Institue och National Cancer Institute. Den koordinerades vid Brigham and Women’s Hospital i Boston i USA.

Studien innehåller även en cancerdel, som ännu inte är färdiganalyserad.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng