Annons

Små barn kommer sannolikt att vaccineras

Även barn mellan sex månader och tre år gamla kan komma att erbjudas
vaccinering eftersom biverkningsrisken inte verkar vara större i denna
grupp än i andra, skriver Svenska Dagbladet. Och Läkemedelsverket
förtydligar att alla allergier inte utesluter vaccinering.

6 nov 2009, kl 10:17
0

Preliminära resultat från en studie där ett 50-tal barn i åldern sex månader till tre år har vaccinerats mot den nya influensan visar att dessa inte löper större biverkningsrisk än andra, skriver Svenska Dagbladet.
? Vi inväntar nu resultatet från den andra studien där barnen utsatts för ytterligare en vaccindos. Men allt talar för att vi inom en mycket snart framtid omprövar våra nationella rekommendationer och inkluderar även denna grupp i massvaccineringarna mot svininfluensa, säger Jan Liliemark vid Läkemedelsverket till Svenska Dagbladet.

Redan idag erbjuds denna åldersgrupp vaccination i Norge men i Sverige omfattar rekommendationen än så länge bara små barn som tillhör en medicinsk riskgrupp.

Läkemedelsverket meddelar också att man får många frågor kring vaccinering av allergiska personer och förtydligar därför vad som gäller. De individer som tidigare fått en livshotande allergisk reaktion mot någon av komponenterna i vaccinet, till exempel ägg- och kycklingprotein, ovalbumin, formaldehyd, gentamicinsulfat eller natriumdeoxikolat bör inte vaccineras. De som har reagerat svårt mot andra ämnen bör få en individuell bedömning av en läkare.

De flesta barn kan vaccineras men även här rekommenderas en bedömning av en allergikunnig läkare för dem som är uttalat allergiska och tidigare har drabbats av mycket svåra allergiska reaktioner eller som är allergiska mot något ämne i vaccinet.

Under vecka 44 anmäldes 647 nya fall av den nya influensan i Sverige, att jämföra med 350 fall vecka 43 och 197 fall vecka 42, enligt uppgifter från Smittskyddsintitutet. Ökning av antalet fall har skett över hela landet men framför allt i Uppsala län, Västra Götalandsregionen, Värmlands län, Örebro län, Västerbottens län och Norbottens län.

Smittskyddsinstitutet tror inte att toppen för influensaspridningen är nådd. Och enligt nyhetsbyrån Reuters bedömer WHO att H1N1-viruset kommer att orsaka fler svåra infektioner och dödsfall på det norra halvklotet framöver. Några muterade virusstammar har dock inte upptäckts.