Annons
Apotek har brist på febertermometrar
Foto: Istock

Apotek har brist på febertermometrar

Just nu är det en stor försäljning av munskydd, handsprit och febertermometrar på landets apotek. Någon tydlig hamstring av läkemedel syns dock inte.

19 nov 2020, kl 14:10
0

På många apotek i landet märks en stor efterfrågan på produkter relaterade till coronapandemin. Läkemedelsvärldens avstämning med fyra stora apotekskedjor visar att handsprit, febertermometrar och munskydd just nu säljs i stor utsträckning.

– De senaste 17 dagarna har vi sålt 1,8 miljoner munskydd. Det är fler än vad som har sålts de föregående 12 månaderna, säger Linda Wakeham, PR-chef på Kronans apotek.

Även på Apoteket säljs mycket munskydd.

– Det är en stor efterfrågan, men det är ingen brist. Det går inte riktigt att jämföra med hur det såg ut i våras eftersom det då stundtals var tomt på munskydd på apoteken, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket.

Brist på febertermometrar

Magnus Frisk konstaterar dock att det är brist på febertermometrar, men att detta är en global brist. Även på Kronans apotek ses samma tendens.

– Vi har för närvarande slut på sådana febertermometrar där man tar temperaturen i örat, säger Linda Wakeham.

På Kronans apotek ser man också just nu en stark försäljningsökning av vitaminer. Mellan den 1 november och 17 november ökade försäljningen av C-vitamin med 344 procent jämfört med samma period förra året.

– Även D-vitamin har ökat med 236 procent, och zink med 209 procent, säger Linda Wakeham.

På Lloyds apotek har de inte sett samma köpbeteende som i våras, men även där är det stor efterfrågan på vissa produkter.

– Vi började se ett trendbrott förra veckan. I dag har vi en större efterfrågan på produkter relaterade till pandemin, såsom munskydd och handdesinfektion, skriver Annelie Söderberg, marknadschef på Lloyds apotek, i ett mejl.

På Apotek hjärtat säljs mycket handsprit.

– När det gäller handsprit bedömer vi att det kommer att vara en fortsatt hög efterfrågan, och hur försäljningsutvecklingen för munskydd kommer att utveckla sig beror till stor del på vilka rekommendationer som kommer framöver från Folkhälsomyndigheten, skriver Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i ett mejl.

Ingen tydlig bunkringsvåg

I våras ledde coronapandemin till en hamstring av läkemedel, vilket orsakade att flera läkemedel tog slut på apotek runt om i landet. Bland annat restnoterades Alvedon tillfälligt, vilket Läkemedelsvärlden då rapporterade om.

På Apoteket har de inte sett någon stor ökning gällande försäljning av läkemedel nu, men enligt Magnus Frisk har de en beredskap på att det kan komma.

Inte heller på Apotek hjärtat ser de någon tydlig bunkringsvåg just nu.

– Detta kan förstås bero på att många fortfarande har kvar läkemedel såsom paracetamol och ibuprofen sedan i våras. Dessutom kanske man inte är lika orolig för att det kommer att ta slut i lager på apoteken, då kunderna såg att vi förmådde fylla på efter hand, skriver Annika Svedberg i ett mejl.