Annons
Forskare utvecklar ny typ av oralt preventivmedel
Behovet av mer lättskötta preventivmedel anses stort inte minst i utvecklingsländer med sämre tillgång till hälso- och sjukvårdsservice.

Forskare utvecklar ny typ av oralt preventivmedel

Ett preventivmedel i form av en kapsel som bara behöver tas en gång i månaden närmar sig kliniska tester.

4 dec 2019, kl 19:00
0

Så här ser bäraren av läkemedelssubstansen ut i utfällt läge.

P-piller är ett av de mest populära preventivmedlen, men en baksida är att effektiviteten hänger på att kvinnan kommer ihåg att ta pillren. Glömda piller kan leda till oavsiktliga graviditeter. För att komma ifrån det problemet arbetar forskare med olika strategier för att få fram mer långverkande hormonella preventivmedel som p-plåster, hormonspiraler och p-sprutor.

En ny sådan strategi testas nu vid amerikanska Massachusetts institute of technology, MIT, där forskare håller på att utveckla ett ”p-piller” som bara behöver tas en gång i månaden.  Forskarna tror att deras nya preventivmedel kan få en positiv inverkan på kvinnors hälsa, särskilt i utvecklingsländer.

En annan förhoppning är att den teknik som metoden bygger på kan användas för att leverera även andra läkemedel till kroppen på ett långtidsverkande sätt.

Metoden har hittills bara testats på djur, bland annat i en studie som nu publicerats i Science translational medicine. Forskarna siktar i ett nästa steg på försök hos människor.

– Vi hoppas att det här arbetet – såvitt vi vet det första exemplet på ett piller eller kapsel med månadslång verkningstid – i framtiden kan ge nya möjligheter för kvinnors hälsa liksom för andra indikationer, sade professor Robert Langer, MIT, i ett pressmeddelande i samband med att studien publicerades.

Hopvikt sväljbar kapsel

Robert Langer är en av de seniora författarna av studien och en internationellt framstående forskare inom fältet läkemedelstillförsel. Han har fått många prestigefyllda vetenskapliga utmärkelser för sitt arbete, bland andra det svenska Scheelepriset 2015.

Det nya preventivmedlet består av en gelatintäckt kapsel som innehåller läkemedelssubstansen levonorgestrel för tre veckors behov. Kapseln är stjärnformad, men hopvikt inuti gelatinet. När den sväljs ned i magen löses gelatinet upp och kapseln vecklar ut sina armar och kan sakta frisätta läkemedlet under tre veckor.

Storleken på den utfällda kapseln anpassas så att den inte kan passera genom nedre magmunnen utan stannar kvar i magen lagom lång tid tills materialet i kapseln brutits ned.

I en studie på grisar såg forskarna att kapseln kunde frisätta preventivmedelssubstansen i en någorlunda konstant hastighet i upp till fyra veckor. Blodkoncentrationen av läkemedlet motsvarade den man får genom att ta dagliga piller.

I tidigare studier har forskarna laddat liknande kapslar med såväl hiv-läkemedel som malariamedicin. Forskningen har, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, till stor del finansierats av Bill and Melinda Gates foundation. Det var även denna stiftelse som uppmuntrade forskarna att anpassa metoden för att skapa långverkande preventivmedel.