Annons
110 miljoner i böter för att ha orsakat cancer

110 miljoner i böter för att ha orsakat cancer

Johnson & Johnson ska betala böter till en kvinna som fått äggstockscancer av företagets talkprodukter.

5 maj 2017, kl 09:59
0

Annons

Domen kom från en domstol i Missouri i veckan. Kvinnan ska ha använt företagets talkprodukter under många års tid. Hon diagnostiserades med äggstockscancer 2012, och får nu kemoterapi sedan cancern återkommit och spridit sig till levern, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Johnson & Johnson har fått omkring 2400 stämningar emot sig, för att inte ha informerat tillräckligt om cancerrisken för sina talkprodukter. Bolaget, som är en global gigant inom både hygienprodukter och läkemedel, säljer flera talkprodukter, bland annat det välkända babypudret.

Talken tros ligga bakom cancern genom att det orsakar en inflammation i äggstockarna. När underlivet pudras, kan små partiklar vandra upp i slidan och fortsätta genom livmodern och äggledarna.

Som Läkemedelsvärlden har rapporterat tidigare, har bolaget sedan 2016 dömts vid tre tillfällen för att ha orsakat äggstockscancer, och fått sammanlagda böter på närmare 200 miljoner dollar. Bolaget har dock vunnit en rättstvist efter det, mot en kvinna från Tennessee som uppgett att hon fått cancer efter att ha använt babypudret.

– Ännu en gång har vi visat att bolagen ignorerat vetenskapliga fakta och att de fortsätter att avsäga sig sitt ansvar gentemot de amerikanska kvinnorna, sa Ted Meadows, advokat och företrädare för den aktuella kvinnan och för flera andra, i ett uttalande apropå torsdagens dom.

I domen bötfälls även leverantören, som juryn anser har en procents ansvar, medan Johnson & Johnson anses ha 99 procent av ansvaret. Johnson & Johnson nekar till skuld. De håller fast vid att babypudret är en säker produkt och kommer att överklaga.