Annons

Prisas för affärssinne och cancerforskning

Det forskningsbaserade bioteknikföretaget Alligator Bioscience, som genomfört en miljardaffär med Janssen Biotech, prisas nu för sitt arbete mot cancer.

20 maj 2016, kl 09:20
0

Annons

Det var förra året som Lundabolaget Alligator Bioscience genomförde en mångmiljardaffär med Janssen Biotech. Affären gällde en antikropp som stimulerar immunförsvaret genom att aktivera en viss immunreceptor. Via avtalet får Janssen Biotech, som ingår i Johnson & Johnson, exklusiv global licens till antikroppen ADC-1013. I dag befinner sig den monoklonala antikroppen i klinisk fas I.

I går kammade företaget hem Sweden Bio Award för sitt arbete med att ha identifierat möjligheter med att med nya terapeutiska koncept ta fram unika antikroppar som i förlängningen kan ge patienter med spridd cancer ett längre liv.

Alligator utvecklar antikroppsbaserade immunterapier för behandling av spridd cancer och utvecklingen sträcker sig från idé till klinisk utveckling. Bland annat identifierar företaget nya angreppspunkter för läkemedel, tar fram läkemedelskandidater och utvärderar dess effekt.

I motiveringen framgår det att företaget prisas både för sin forskning samt för sitt väl utvecklade affärssinne, som resulterat i ett unikt samarbetsavtal med ett av världens störta läkemedelsföretag.

Affären med Johnson & Johnson uppgår till totalt 700 miljoner dollar, motsvarande drygt 6 miljarder svenska kronor och betalas ut vid vissa förutbestämda milstolpar.