Mångmiljonböter för läkemedelsbolag

Johnson & Johnson döms av jury i USA att betala drygt 450 miljoner kronor till kvinna som säger sig ha drabbats av cancer efter användning av företagets talkprodukter.

10 maj 2016, kl 10:21
0

Annons

Läkemedelsbolaget Johnson & Johnson ska betala 55 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt 450 miljoner svenska kronor, i skadestånd till en kvinna, enligt beslut från en amerikansk jury.

Kvinnan säger sig ha använt företagets talkprodukter under en längre tid samt att det ska vara orsaken till att hon utvecklat äggstockscancer, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Domen, som läkemedelsbolaget planerar att överklaga, är den andra i raden där företaget blivit beordrad att betala skadestånd på grund av talkprodukterna.  Johnson & Johnson står inför runt 1 200 stämningar för att inte ha varnat konsumenterna om de talkbaserade produkternas påstådda cancerrisker.

Tidigare i år dömdes läkemedelsbolaget till att betala 72 miljoner dollar i skadestånd till en avliden kvinnas familj. Kvinnan dog i äggstockscancer och enligt familjens advokat var cancern kopplad till kvinnans användning av talkbaserade produkter.

Dock menar forskare att det inte finns någon direkt bevisad koppling mellan talkanvändning och äggstockscancer. Enligt American cancer society kan långvarig användning av talkbaserade produkter i underlivet öka risken för äggstockscancer. Forskare menar att det i teorin skulle kunna stämma, att talk når äggstockarna genom att vandra upp i slidan, genom livmodern och äggledarna och in i äggstockarna där det orsakar inflammation, men att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga bevis.

En talesperson för Johnson & Johson menar att domen motsätter sig 30 års forskning som stödjer säkerheten av talk för kosmetisk användning och att företaget därför kommer att överklaga den.