E-posta artikel

Du kommer att skicka följande artikel: Läkemedelsreningens effekt
måste redovisas

* Required Field





Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...

6 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Väldigt bra inlägg. Jag har länge undrat hur det kan fungera. Antar att blocket läcker enzymer till vattnet, men vid spolning kommer 4 liter kallt vatten, som snabbt försvinner i ledningen och späds ut av annat avloppsvatten antagligen utan enzymer. Det måste bli en mycket kortvarig exponering av enzymer och också en stor utspädning, som minskar effektiviteten.

  2. Vilseledande att skriva att du som konsument förväntas betala 1500 kr per år och byta toablock var 2-3 vecka när det är beräknat på en familj på 4 personer! Om du är ensam om en toalett räcker ett block á 59 kr i 2-3 månader! Att tillver bör redovisa sina studier håller jag med om.

  3. Yrkesverksam farmaceut – din kommentar är helt korrekt.
    Å andra sidan så finns det familjer som spolar oftare och för ett företag som är huvudmålgrupp (se pCures hemsida med abonnemangsuppgifter) är det definitivt i underkant med 10 spolningar per dygn och toalett. Företaget väljer själv detta exempel och skriver byta var 2-3 vecka..
    Hur ofta blocket ska bytas framgår inte på Apoteket AB:s hemsida (utan man får gå till pressmeddelande och bakgrundsinformation eller fråga på apotek) vilket jag nog upplever som ännu mer problematiskt. https://www.apoteket.se/produkt/pcure-home-25g-ask-579912/

  4. På pCures hemsida står följande:
    “Hur använder jag pCure för bästa möjliga effekt?
    pCure är framtagen för att fungera i alla typer av toaletter under normala spolbetingelser. Detta kan variera i spolvolymer 4-8 l/spolning och allt från 1-20 spolningar per dag. Spolbetingelser utanför dessa normala förhållanden kan påverka effekten negativt.”
    samt
    “pCure är utvecklad att fungera lika bra i olika typer av toaletter. Det är enzymkoncentrationen i vattnet som är den viktiga faktorn för nedbrytning och det gör att oavsett vilken spolvolym som din toalett har så är pCure effektiv mot läkemedelsrester. Beroende på vilken spolvolym du har eller i vilken position som du placerar produkten i din toalett så räcker pCure olika länge. Har du 4 liter spolning så räcker pCure ca. 260-320 spolningar och om du har 8 liter spolningar så räcker pCure ca. 130-170 spolningar. Livslängden är baserat på en användning där 4 personer bor i hushållet och spolar ca 20 ggr per dag.”

    Jag tolkar det helt enkelt som att om du har en modern snålspolande toalett (4 liter per gång) så räcker det till 20 spolningar om dagen eller 13-16 dagar. Har du en gammal toalett (8 liter per gång) eller trycker på extra spolmängd så räcker det till 20 spolningar om dagen i 6-8 dagar. Så för en 4 personers familj kan blocket behöva bytas varje vecka.

    Spolar du 4 gånger per dag och har en snålspolande toalett så räcker en kloss i 2-3 månader, med gammal toalett 1-1,5 månader.

    En enkel uppgift om hur ofta spolklossen bör bytas är viktig för konsumenten vid beslut om inköp (t ex varannan-vartredje vecka om ni är 4 i familjen och har en modern toalett). Särskilt som det av miljöskäl (enligt tillverkaren) saknas färgindikator som visar när klossen är slutanvänd.

  5. Kan vara bra att ange maxkostnad och 300 kr per år är för mycket också om det saknas effekt. Det var misstankar om att effekt saknas som gjorde att han hade invändningar. Läkemedel som saknar effekt får inte registreras och försäljas. Sedan konsumerar pensionärer merparten av alla läkemedel och målgruppen måste därför vara pensionärer. Pensionärer är ingen kapitalstark grupp och därför viktigt att vara återhållsam. Du får väl själv upptäcka vad din pension är värd när du i framtiden till söndagsmiddagen stirrar på en portion kattmat Cordon Bleu.

  6. Mikrobiolog pensionerad
    Utifrån bloggen ovan och Sara Heymans rapporter i LmV låter som att Apoteket med det snaraste ska dra tillbaka produkten i väntan på en vetenskapligt (statistiskt) baserad dokumentation från studien på Akademiska sjukhuset (förutsatt att resultatet blev det utlovade) samt en kund/användarvänlig sammanfattning för Apotekets kunder inför ett eventuellt köp.

Kommentarer inaktiverade.

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här