Annons
Ytterligare alzheimer-<br>kandidat misslyckas i fas III
Foto: Istock

Ytterligare alzheimer-
kandidat misslyckas i fas III

Biogen och Eisai avbryter de kliniska studierna med anti-
kroppen aducanumab på grund av bristande effekt.

21 mar 2019, kl 14:33
0

Annons

Ännu en läkemedelskandidat mot Alzheimers sjukdom går i graven. Detta sedan amerikanska Biogen och japanska Eisai beslutat att stoppa de pågående fas III-studierna med antikroppen aducanumab i förtid.

Beslutet togs sedan en oberoende dataövervakningskommitté gjort en så kallad osäkerhetsanalys under studiens gång. I den fann man att det var osannolikt att läkemedelskandidaten skulle nå sitt primära effektmått, att bromsa kognitiva och funktionella försämringar hos patienter med mild Alzheimers sjukdom bättre än placebo.

– Denna nedslående nyhet bekräftar komplexiteten att behandla Alzheimers sjukdom och behovet av att vidareutveckla kunskap inom neurovetenskap. Vi är otroligt tacksamma mot alla alzheimerpatienter, deras familjer och utredarna som deltagit i försöken och bidragit mycket till denna forskning, sade Michael Vounatsos, vd för Biogen i ett pressmeddelande.

Nyheten om de stoppade studierna fick även det svenska bolaget Bioarctics aktie att falla kraftigt för att sedan handelsstoppas.

Det är nämligen det japanska läkemedelsbolaget Eisai som driver den kliniska utvecklingen av Bioarctics antikropp BAN2401 mot alzheimer, med amerikanska Biogen som delfinansiär. För en tid sedan meddelade man också datum för start av en fas III-studie med BAN2401, som Läkemedelsvärlden skrev om.

Både BAN2401 och nu stoppade aducanumab är monoklonala antikroppar riktade mot aggregerade former av beta-amyloid (inte monomerer), som bedöms spela en betydande roll i utvecklingen av alzheimer. De båda antikropprna är dock riktade mot olika epitoper.

I en tidigare intervju med Läkemedelsvärlden menade Bioarctics vd Gunilla Osswald att BAN2401, tillsammans med aducanumab, var de ”största hoppen inom alzheimerfältet”.

Under de senaste åren har en rad alzheimerkandidater lagts ned i sen utvecklingsfas. Senast i raden var det läkemedelsbolaget Roche som stoppade två fas III-studier med antikroppen crenezumab i förtid, något som Läkemedelsvärlden rapporterade om.

Fas III-studien med BAN2401 ska enligt tidigare meddelande från Eisai inledas i mars i år. Än finns dock ingen sådan studie registrerad på Clinicaltrials.gov.

Läkemedelsvärlden har sökt Gunilla Osswald för en kommentar.