Xtandi subventioneras

Nu har företaget som marknadsför prostataläkemedlet Xtandi och TLV hittat ett pris som båda kan godkänna.

15 jun 2015, kl 10:34
0

Egentligen skulle förhandlingarna med Janssen och Astellas Pharma om nytt pris på de två cancerläkemedlen Zytiga och Xtandi ha varit klara till sista april då det avtal som landstingen haft med företagen löpte ut.
Men de så kallade trepartssamtalen mellan företag, TLV och landstingen har dragit ut på tiden.

Till första juni blev ett avtal och pris klart för Zytiga, som sedan dess ingår i läkemedelsförmånen.
Och nu är det klart att även Xtandi som liksom Zytiga används vid behandling av prostatacancer som metastaserat ingår i förmånerna.

Priset för Xtandi, med en månadskostnad på 27 300 kronor blir något högre än det för Zytiga. Men behandling med Xtandi ska innebära något färre besök i vården för kontroller, enligt TLV. Myndigheten anser att de två behandlingarna är likvärdiga men att det finns skillnader när det till exempel gäller biverkningar.
Ett avtal mellan Astellas Pharma och landstingen som innebär en uppdelning av kostnader vid längre behandlingstider har upprättats.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng