WHO var inte påverkat av industrin enligt rapport

Världshälsoorganisationen WHO var inte påverkat av industrin när de
fattade beslut om pandemin orsakad av (A)H1N1. Det anser en panel av
oberoende experter som granskat organisationens arbete.

11 mar 2011, kl 11:56
0

Annons

Efter anklagelser om att ha fattat beslut under påtryckningar från läkemedelsindustrin under arbetet med (A)H1N1-pandemin och vaccinering mot denna har en oberoende panel granskat WHO:s arbete, rapporterar Reuters. På torsdagen lämnade panelen beskedet att några sådan påverkan inte tycks sannolik.

Däremot anser expertpanelen att det saknas en öppen, stabil och systematisk process för hur eventuella intressekonflikter hanteras och redovisas inom WHO.  Panelen anser också att WHO inte var tillräckligt konsekvent när det kommer till att beskriva hur allvarlig den hotande pandemin i själva verket var vilket skapade förvirring. Man kritiserar också WHO för att i första hand ha bedömt läget utifrån hur stor spridning viruset hade och inte hur allvarligt virussmittan var. Ett förslag panelen har är att byta ut den sexgradiga skala som nu används för att deklarera säkerhetsläget byts mot en tregradig för att ge mer tydlighet.

Panelen konstaterar i sin rapport också att världen är illa utrustad för att hantera ett globalt influensahot liknande det med A(H1N1). Från WHO har man svarat att man väntar med att kommentera rapporten till det årliga ministermöte i maj.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng