WHO backar om ibuprofen vid coronainfektion

WHO backar om ibuprofen vid coronainfektion

Även WHO förklarar nu att tillgängliga data inte ger orsak att avråda covid-19-patienter från ibuprofen.

19 mar 2020, kl 15:46
0

Annons

Världshälsoorganisationen, WHO, ger sin officiella syn på ibuprofen vid coronainfektion efter de senaste dagarnas diskussioner. På twitter skriver nu WHO att organisationen ”baserat på för närvarande tillgänglig information” inte avråder från att använda ibuprofen mot värk och feber vid covid-19.

Som Läkemedelsvärlden rapporterat har det franska hälsodepartementets rekommendationer satt i gång en diskussion om ibuprofen och det nya coronaviruset. Fransmännen anser nämligen att det kan finnas risk att ibuprofen förvärrar sjukdomen vid covid-19. Bakgrunden till detta är fallrapporter.

Även en artikel i the lancet för fram hypotesen att ibuprofen och vissa andra läkemedel via en enzympåverkan skulle kunna förvärra covid-19.

Ingen förklaring

Diskussionen tog i veckan ännu mer fart när en talesperson för WHO vid en presskonferens sade att frågan var under utredning och att det tills vidare var bäst att låta bli ibuprofen vid misstänkt eller konstaterad covid-19. Använd paracetamol i stället, menade talespersonen.

Detta fick i sin tur olika läkemedelsexperter att reagera. Både svenska Läkemedelsverket och den europeiska läkemedelsmyndigheten Ema gick emot WHO:s avrådan. De framhöll att det inte finns något vetenskapligt stöd för att ibuprofen eller andra värk- och febernedsättande läkemedel kan påverka själva sjukdomen vid covid-19.

Och nu verkar alltså även WHO dela den uppfattningen. WHO skriver på sitt officiella twitterkonto att organisationen inte känner till några negativa effekter av ibuprofen vid covid-19. WHO kommenterar dock inte de tidigare uttalandena

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng