Annons
”Det vi upplever är en kontrollerad hysteri”
Sara Claesson, apotekare.

”Det vi upplever är en kontrollerad hysteri”

Apotekaren Sara Claesson berättar i en krönika om hur coronakrisen påverkar vardagen på apoteksgolvet.

19 mar 2020, kl 11:30
0

KRÖNIKA. Under normala omständigheter är livet på ett apotek ganska regelbundet i sin oregelbundenhet. Ingen dag är den andra lik men allt rullar på som vanligt ändå.

De senaste veckorna har vi upplevt en alltmer upptrissad stämning i samhället i stort och naturligtvis även så på apoteken. Det började med att alla munskydd tog slut, sedan handspriten och ytdesinfektionen. Så småningom tog även lite mer udda varor, som glycerol, slut eftersom internetrecept på egen handsprit inkluderade bland annat det.

Samma sak hände för övrigt för något år sedan, men då gällde det linsvätska och rakgel eftersom alla då skulle göra egen slime. Producentleden kan helt enkelt inte förutse allmänhetens uppfinningsrikedom och anpassa tillgången därefter.

Kontrollerad hysteri

Det vi nu upplever är en kontrollerad hysteri. Ingen vill ju bli sjuk, men alla behöver läkemedel om och när de är sjuka. Alltså kommer de till apoteken.

Vi gör vårt bästa för att vänligt men bestämt ransonera de resurser som finns, upprätthålla regelverk gällande läkemedelsförmån och rimliga uttagsmängder av läkemedel.

Personalen (en något decimerad skara) tvättar händerna så ofta som det är rimligt och spritar av diskar och kortterminaler flera gånger om dagen. De allra flesta som besöker ett apotek visar hänsyn till andra kunder och personal genom att hålla lite avstånd och inte i onödan ta i saker. Föredömligt!

En ny kundkategori!

Ett fenomen som jag lagt märke till är att vi i nuläget glömmer bort att bara se till våra egna intressen. Vi glömmer bort att vi måste få resa och flyga utomlands, vilket redan har märkts på den mängd utsläpp vi åstadkommer. Vi glömmer bort att äldre släktingar och grannar säkert klarar sig alldeles utmärkt själva, och hör i stället av oss för att fråga om vi kan hjälpa till med matinköp eller annat.

En helt ny kundkategori har de senaste dagarna därför klivit in på apoteken, kanske för första gången på länge. Friska människor i övre medelåldern som vill hämta receptbelagda läkemedel till sina föräldrar. Lite lätt förvirrade (var finns nummerlapparna? behöver jag visa leg? vad har mamma för sista siffror nu igen?) men otroligt angelägna att hjälpa och att det ska bli rätt.

Kanske får det till följd att alltfler anhöriga får insyn i och förstår konsekvenserna av läkemedelsanvändning och apotekens roll i det hela. När vi ställer frågor och delar med oss av vår kunskap får många upp ögonen för vilken insats vi gör varje dag.

Tar en dag i taget

I nuläget kan vi bara hoppas att sjukdomsspridningen planar ut och att inte våra sköra äldre och multisjuka medmänniskor drabbas. Många har ju andra besvär och åkommor som behöver sjukvård.

Det kan nog vara svårt att få kontakt och tid för utredning av oklara magbesvär eller smärttillstånd just nu när allt fokus är på coronavirusets spridning och bekämpning. Dessutom är ju pollensäsongen och barnfödseltoppen snart över oss också. På apoteken tar vi en dag i taget. Som vi alltid gör.

Sara Claesson
Legitimerad apotekare