Annons

Vitamin D vapen mot TBC

Vanligt vitamin D kan få bukt med tuberkolos om det ges tillsammans med antibiotika enligt en brittisk studie.

5 sep 2012, kl 08:00
0

Annons

Metoden att behandla TBC-sjuka med vitamin D har anor långt tillbaka. Innan antibiotikan upptäcktes kunde personer som drabbats av den dödliga sjukdomen rekommenderas solbad, eller helioterapi som ökade kroppens produktion av vitamin D.

En brittisk studie av 95 patienter, publiceras i PNAS, tyder på att dåtidens läkare var rätt ute. Patienterna behandlades med vitamin D i tablettform och antibiotika eller enbart antibiotika. De patienter som även fick vitaminet tillfrisknade efter i genomsnitt 23 dagar, nästan två veckor snabbare än de som bara fick antibiotika.
 
Adrian Martineau från Queen Mary university i London, säger till BBC att vitamin D inte kommer att ersätta antibiotika men att det kan vara ett kraftfullt komplement för att bekämpa en svår sjukdom. En av teorierna till varför vitamin D har en läkande effekt är att det dämpar inflammationen och bidrar till att vita blodkroppar når de infektionsdrabbade delarna av lungorna.
 
Forskarna bakom studien säger att det behövs fler studier för att bekräfta fynden och för att säga vid vilka doser av vitaminet den bästa effekten uppstår.