Annons

Kostnadsfri vaccinering mot tbe

Gratis tbe-vaccinering för barn, hpv-vaccinering för män och en återreglering av apoteken är exempel ur årets flod av motioner.

7 okt 2015, kl 11:43
0

Under årets allmänna motionstid har flera riksdagsledamöter föreslagit utökade vaccinationsprogram. Moderaten Camilla Waltersson Grönvall föreslår till exempel att barn ska erbjudas kostnadsfri vaccination mot den fästingburna infektionen tbe.

Moderaten Erik Bengtzboe anser liksom Désirée Pethrus från Kristdemokraterna att frågan om hpv-vaccinering också till pojkar bör utredas.

Socialdemokraten Hillevi Larsson vill att regeringen ser över det allmänna vaccinationsprogrammet för barn så att alla erbjuds samma vaccinationsskydd. I dag erbjuds vissa barn, som anses ingå i en riskgrupp, fler vacciner. Hon skriver att tbc är på väg att komma tillbaka till Sverige och att smittspridningen ytterligare bör förebyggas genom att erbjuda alla barn i Sverige vaccinet igen.

En återreglering av apoteksmarknaden är något som Sverigedemokraternas Jeff Ahln vill att regeringen ska utreda förutsättningarna för. Han hänvisar till att avregleringarna bland annat har inneburit samhällsekonomiska förluster och att medborgare är missnöjda med apotekens kvalitativa nivå. Vidare föreslår han att regeringen under 2015 ska ta reda på hur mycket det skulle kosta med en återreglering samt hur lång tid det skulle krävas för att återreglera apoteksmarknaden.

Att göra det allmänna vaccinationsprogrammet obligatoriskt är något som moderaten Sofia Arkelsten föreslår. Hon hänvisar till att ett litet antal föräldrar vägrar vaccinera sina barn i dag och att det utsätter både barnen och andra människor för fara genom att motverka förebyggande av smitta.