Annons
D-vitamintillskott skyddade inte mot depression

D-vitamintillskott skyddade inte mot depression

Resultat av en stor amerikansk studie går emot föreställningen att D-vitamintillskott är bra för humöret.

12 aug 2020, kl 13:28
0

Över 18 000 vuxna amerikaner deltog i en randomiserad studie där forskarna jämförde D-vitamintillskott med placebo. Efter i genomsnitt drygt fem års behandling var depression lika vanligt hos dem som tog vitamintillskott som i placebogruppen.

Resultaten, som har publicerats i Jama, är intressanta mot bakgrund av att tillskott med höga halter av D-vitamin brukar marknadsföras som en hjälp mot nedstämdhet och depression. Marknadsföring med sådana argument har fått skjuts av observationsstudier där forskare sett ett samband mellan låga serumnivåer av D-vitamin (25-hydroxivitamin D) och depression hos äldre.

Men när andra forskare sedan försökt testa om D-vitamintillskott skyddar mot depression har de, med ett enstaka undantag, inte funnit något stöd för hypotesen. Studierna har dock varit små och kunnat kritiseras för bristande statistisk styrka.

D-vitamintillskott eller placebo

För att få större statistisk styrka och säkrare svar på frågan om hypotesen stämmer eller ej gjorde amerikanska forskare den nu aktuella studien. Den var en delstudie inom ett större forskningsprojekt i USA om hälsoeffekter av D-vitamin- och Omega-3-tillskott.

I depressionsstudien deltog 18 353 personer i åldrarna 50 år och uppåt, ungefär hälften kvinnor och hälften män. Ingen av deltagarna hade en depression eller depressiva symtom vid studiens start. Forskarna randomiserade deltagarna till att antingen ta dagliga doser av vitamin D3 (cholecalciferol) eller placebo.

Försökspersonerna följdes under i genomsnitt 5,3 år. 90 procent genomförde hela studien. Varje år besvarade de postenkäter om sin hälsa och då bland annat om sin psykiska hälsa. Forskarna undersökte hur ofta de två försöksgrupperna rapporterade att de fått en depressionsdiagnos och/eller tog läkemedel mot depression. Dessutom studerade de självrapporteringen av depressiva symtom i enkäterna.

En undergrupp med 1 054 personer fick också träffa en psykiater för ett diagnossamtal.

Inga signifikanta skillnader

Analysen visade att det inte var någon signifikant skillnad mellan D-vitamingrupp (9 181 personer) och placebogrupp (9 172 personer) när det gällde förekomsten av depression och depressiva symtom. Under uppföljningstiden inträffade 609 fall av depression i D-vitamingruppen och 625 i placebogruppen.

Inte heller när forskarna skilde mellan enstaka depressioner och återkommande depressioner syntes någon skillnad mellan grupperna.

– Det fanns ingen signifikant fördel av tillskottet för detta syfte. Det förebyggde inte depression eller förbättrade stämningsläget, sade studiens förstaförfattare Olivia I. Okereke, läkare och forskare vid Massachusetts general hospital.

Forskarna drar slutsatsen att det inte är meningsfullt att ta D-vitamintillskott som skydd mot depression (även om det fortfarande kan finnas andra medicinska motiv). De skriver i studien att de tidigare observerade sambanden mellan låga D-vitaminhalter och depression sannolikt inte är ett direkt orsakssamband. I stället kan de bero på andra faktorer som hänger ihop med både depressionsrisk och D-vitaminnivå.