Kraftig ökning av gonorré

Könsjukdomen gonorré fortsättar att öka. Under första halvåret 2012 rapporterades 599 fall. Det är en ökning med nära 50 procent jämfört med samma tid förra året.

5 sep 2012, kl 09:49
0

Gonorré ökar bland annat på grund av ändrade sexvanor.

Ändrade sexvanor och ett större risktagande kan tillsammans med att fler testar sig förklara ökningen, enligt Smittskyddsinstitutet. Ökningen oroar institutet bland annat på grund av den ökade andelen bakteriestammar som är resistenta mot antibiotika.

Av de 599 fallen under första halvåret var 170 kvinnor, vilket är en ökning med 53 procent jämfört med samma period 2011. Bland män ökade gonorréfallen med 45 procent.

Men att antalet rapporterade fall ökar förklaras inte enbart med en faktisk ökning. Allt fler testar sig också, mellan 2010 och 2011 ökade antalet testade personer med 43 procent. Även om gonorré är relativt ovanligt jämfört med 1970-talet och i början av 80-talet, då flera tusen svenskar smittades varje år, så är trenden sedan slutet av 1990-talet att fler smittas för varje år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng