Annons
Tveksamt om läkare kan neka utbyte för att spara

Tveksamt om läkare kan neka utbyte för att spara

Apoteken väljer vilka läkemedel de håller i lager. Men förskrivarna bestämmer vad som ska expedieras. Genom att kryssa recepten förhindrar Region Skånes läkare att apoteken expedierar parallellimporterad medicin istället för det läkemedel som landstinget får rabatt på. Men är det lagligt?

4 sep 2012, kl 14:28
0

Kan läkare kryssa för att fler ska få behandling? Istockphoto

Visserligen kan apoteken ha vilka läkemedel de vill på hyllorna.

– Det kan vi inte styra över, konstaterar Maria Landgren läkemedelschef i Region Skåne.

Däremot rekommenderar regionen läkarna att i första hand förskriva TNF-hämmaren Cimzia UCB som är den TNF-hämmare regionen har rabatt på. Läkarna uppmanas också kryssa receptet så att apoteken därmed tvingas att expediera den produkt som är den billigaste för landstinget.

För apoteken kan det däremot vara en förlust eftersom de har möjlighet att förhandla ned priset på parallellimporterade läkemedel och själva ta hem mellanskillnaden.

– Men den rabatten har vare sig patienter eller landsting någon glädje av, argumenterar Maria Landgren.

Men är det verkligen enligt regelverket att läkarna förhindrar utbyte för att spara pengar åt landstinget?

– Läkarna ska välja preparat av medicinska skäl och det här anser vi är ett medicinskt skäl eftersom vi då kan behandla många fler patienter, menar Maria Landgren.

– Enligt de nationella riktlinjerna ska vi behandla fler patienter Genom rabatten vi fått möjliggör vi att i ett ansträngt budgetläge behandla fler.

Men håller det här? Är det förenligt med Läkemedelsverkets föreskrifter att kryssa recepten för att förhindra expediering av parallellimporterat Cimzia?

Enligt Läkemedelsverket är det tveksamt om förfarandet är enligt föreskriften.

– Det här låter konstigt. Kryss ska ju sättas på medicinska grunder. Det ska vara medicinskt motiverat för den enskilde patienten att läkemedlet inte byts ut, inte att spara pengar åt landstinget, säger Bo Lindström jurist på myndigheten.

Om det här strider mot föreskrifterna vill han inte uttala sig om i nuläget.

– Men det var i alla fall inte så här krysset var tänkt att användas.