Vill ha mer diskussion med myndigheter

Det kan behövas en översyn över hur systemet med prisförhandlingar med läkemedelsföretagen fungerar menar företrädare för gruppen för nya läkemedelsterapier, NLT.

17 maj 2013, kl 08:43
0

Det faktum att läkemedelsföretagen vänder sig direkt till landstingen eller företrädare för dessa för att diskutera priser är inte optimalt. Men med dagens förutsättningar är det svårt att undvika. Det framkom vid ett seminarium om Horizon scanning arrangerat av Dagens Medicin i veckan.

Under dagen diskuteradesbland annat  hur arbetet som görs av SKLs grupp för nya läkemedelsterapier, NLT förhåller sig till myndigheteras arbete.
– NLT blir i vissa fall som ett TLV-light, vilket inte är optimalt, sade Bo Claesson, samordnare i NLT-gruppen.

Han beskrev hur NLT bildats 2009 för att det fanns ett behov bland landstingsdirektörer att få stöd i beslut som gällde nya och kostsamma behandlingar men hur uppgiften växt med åren.
– Det var aldrig tänkt att NLT skulle vara ett andrahandsalternativ till TLV och att företagen skulle kringgå myndigheterna. Men faktum är att vi har en helt annan palett när vi ska diskutera med företagen om priser än vad TLV har. Frågan är om den grundstruktur vi har är optimal, sa Bo Claesson.

Jan Liliemark, projektledare för Ordnat införande i samverkan sade att det pågår ett arbete med att bredda NLTs funktion och involvera fler parter.
– Detta behövs för att rekommendationerna ska upplevas trovärdiga och respekteras.

Bo Claesson efterlyste också en ökad dialog med myndigheterna.
– Vi samarbetar mer och mer med TLV och har möten inför att vi gör våra bedömningar. Men jag skulle gärna se att vi fick ta en större del av diskussionen kring de hälsoekonomiska bedömningar de utför och som vi använder som underlag.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng