Annons

Vill begränsa diklofenak för riskgrupper

EMA rekommenderar begränsad användning av smärtstillande läkemedel som innehåller diklofenak för personer med allvarlig hjärt-kärlsjukdom.

17 jun 2013, kl 10:07
0

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndighetens kommitté för läkemedelssäkerhet, PRAC, har granskat diklofenak efter att tidigare granskningar visat att det kan öka risken för hjärtinfarkt och stroke vid långtidsbehandling. 

Granskningen visar att diklofenak ger en förhöjd risk, liknande den för selektiva Cox2-hämmare. Diklofenak förväntas öka risken för hjärtinfarkt med ungefär 3 fall per 1 000 behandlade patienter med måttliga riskfaktorer jämfört med en obehandlad grupp, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Kommittén rekommenderar därför att personer som har allvarliga underliggande hjärtsjukdomar, som hjärtsvikt, ischemisk hjärtsjukdom, cirkulationsproblem eller som tidigare haft hjärtinfarkt eller stroke inte ska använda diklofenak. Personer som har riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar ska endast använda diklofenak efter noggrant övervägande.

Diklofenak tillhör gruppen NSAID, icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel, och är receptfritt i doser upp till 75 mg per dygn.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng