Annons

Vilken betydelse har valutgången?

Apoteksfrågan nämndes knappt alls i valrörelsen, förvånar det dig?– Jag hörde det en eller två gånger och då var det väldigt marginellt. Men det förvånar mig inte eftersom vi inte stuckit ut på något sätt under den här första tiden. Hade det dykt upp något fall där någon patient inte fått sitt läkemedel och tagit […]

11 okt 2010, kl 17:42
0

Apoteksfrågan nämndes knappt alls i valrörelsen, förvånar det dig?
– Jag hörde det en eller två gånger och då var det väldigt marginellt. Men det förvånar mig inte eftersom vi inte stuckit ut på något sätt under den här första tiden. Hade det dykt upp något fall där någon patient inte fått sitt läkemedel och tagit skada av det, då hade det nog kunnat användas som ett slagträ i debatten från båda sidor. Det är ju så valretoriken fungerar, nu blev det istället den här kvinnan som inte fick ut sin sjukförsäkring. Något sådant fall fanns inte inom vårt område.

Kommer det här vara en lika stor politisk fråga i den här mandatperioden som det var i den förra?
– Apoteksverksamheten är en del av hälso- och sjukvården även om själva marknaden blivit avreglerad. Och jag tror att så länge staten är med och bekostar välfärdssamhället så kommer apoteken att vara en delvis politisk fråga.

Är det någon fråga som ni vill att politikerna ska ta tag i nu?
– Det finns en massa småfrågor som ligger på politikernas bord som till exempel förändringar i lagstiftningen kring dosverksamheten och lagstiftningen kring licensläkemedel. Men det finns ingen större fråga som är mer värderingsbaserad som vi vill att de ska ta tag i. Nu handlar det om att se hur det går för branschen. Det första vi har levererat är ökad tillgänglighet, nu återstår att se om det går att få lönsamhet. Går inte det bra får vi se över hur regelverket ser ut, men det är för tidigt att svara på nu.