Annons

Varje apotekskedja har sitt eget system

Sveriges Apoteksförening skulle gärna se en gemensam lösning för kreditsystemet. Men om och när det blir en sådan är oklart i dagsläget. Alla apotekskedjor har visserligen en skyldighet att medge delbetalning av läkemedel, precis som före omregleringen. Men varje apotekskedja väljer sin egen lösning. Vilket krånglar till det för kunderna.De flesta kedjor samarbetar med kreditföretag […]

11 okt 2010, kl 17:40
0

Sveriges Apoteksförening skulle gärna se en gemensam lösning för kreditsystemet. Men om och när det blir en sådan är oklart i dagsläget. Alla apotekskedjor har visserligen en skyldighet att medge delbetalning av läkemedel, precis som före omregleringen. Men varje apotekskedja väljer sin egen lösning. Vilket krånglar till det för kunderna.

De flesta kedjor samarbetar med kreditföretag som gör en prövning. Flera kedjor har också möjlighet, om kreditbolaget säger nej, att bevilja egen kredit.
Problemet är för kunder som går till olika apotekskedjor, då man behöver ansöka om kredit hos varje kedja.

Hur många som ansöker om avbetalning finns det ingen samlad statistik på. Men för några år sedan var det cirka 10 000 kreditprövningar per månad hos Apoteket AB, och av dem fick cirka nio procent avslag.
När delbetalningssystemet infördes inom monopolet var det under några år en förlusthistoria på miljontals kronor. När företaget ett år senare införde kreditprövning för nya avbetalningskunder blev systemet självfinansierat.