Vild fjällbotanisk trädgård i Jokkmokk

Den fjällbotaniska trädgården i Jokkmokk visar växterna i sina naturliga växtplatser.

16 jun 2003, kl 13:20
0

I Jokkmokk finns en av Sveriges fjällbotaniska trädgårdar, anlagd 1995.

? Vi bygger på det som redan finns och försöker utnyttja de naturliga växtplatserna, säger Ingrid Metelius, intendent på Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum, i Jokkmokk.


Det betyder att växterna är indelade efter sin naturliga växtmiljö och inte efter art eller användningsområde. Det betyder också att trädgården ger ett mer vilt intryck jämfört med många av de botaniska trädgårdar som finns i landet.
? Vi rensar ogräs, det är i princip det enda vi gör, men det är svårt att hålla jämna steg, skrattar Ingrid Metelius.
Växtsäsongen är kort i Jokkmokk. Snön försvinner i slutet av maj. Då exploderar naturen och redan i juni är mycket utslaget. Mot slutet av juli avtar värmen och sen kommer hösten snabbt.



Används parallellt
Fjällträdgården innehåller både vanliga och medicinalväxter, framförallt sådana som samerna själva har använt i sin traditionella medicinska utövning.
? Men det finns ingen speciell avdelning med medicinalväxter. De finns lite utspritt, berättar Ingrid Metelius.
Trädgården är till ytan runt 4000 kvadratmeter stor och innehåller cirka 300 arter.
? Vi har bland annat Rosenrot och Kvanne, som traditionellt används mot bland annat klimakteriebesvär. Vi har också Fjällsippa, mot reumatism och värk, samt en del olika salixarter, berättar Laila Spik, samisk kulturarbetare i Jokkmokk.
Hon berättar att den samiska traditionella folkmedicinen fortfarande används, vid sidan av skolmedicinen, och att Kvanne har en mångsidig användning.
? Den samiska folkmedicinen används som ett komplement, olika mycket beroende på vad du har fått med dig från din släkt och hur din egen inställning är.