Verkningslös homeopati

Extremt utspädd homeopatisk medicin hjälper inte mer mot dammallergi än rent vatten. Det visar en omfattande dubbelblind studie.

21 mar 2002, kl 14:37
0

En brittisk forskargrupp jämförde en homeopatisk astmamedicin med vatten. Den homeopatiska medicinen bestod av extremt utspädda preparat av dammkvalster, som försökspersonerna var allergiska mot. Ett stort antal parametrar följdes under 16 veckors behandling.

Den enda signifikanta skillnaden som kunde visas mellan placebo- och homeopatigruppen var en tendens för dem som fick homeopatisk behandling att pendla mer mellan bra och dåliga mätvärden. Forskarna menar att detta inte stämmer överens med homeopatisk teori. De har inte någon annan förklaring än att det kan vara en effekt av att så många olika parametrar mättes att slumpen kan göra att någon mätning ger skenbart signifikanta resultat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng