Var sjätte dansk patient fick fel medicin

Var sjätte patient uppger i en dansk enkät att de fått fel medicn när de legat inne på sjukhus. På vissa avdelningar var det så många som 30 procent av patienterna.

4 apr 2003, kl 13:37
0

Drygt 3 000 patienter på 60 medicinska sjukhusavdelningar har svarat på en enkät som ingår i ett projekt kallat Den Gode Medicinske Afdelning. Var sjätte patient sa att de var säkra på att det under sjukhusvistelsen hänt att de fått fel medicin, på vissa avdelningar så många som 30 procent.

? Undersökningen bekräftar att medicineringefel är ett stort problem. Talen i den här enkäten bekräftar tidigare undersökningar, säger överläkaren Beth Lilja Pedersen till danska Dagens Medicin.

Majoriteten av de fel som registrerades i undersökningen blev naturligtvis korrigerade eftersom patienten uppmärksammat felmedicineringen. Och många fel hade inte någon betydelse för behandlingen.

? Men vi vet att det uppstår fler skador som följd av att fel medicin delats ut än på grund av biverkningar, säger Beth Lilja Pedersen.

Någon beräkning av antalet icke uppmärksammade fel ingick inte i undersökningen.

En del av de expedieringar som patienten uppfattat som felaktiga kan också bero på att sjukhuset har ett annat sortiment än den medicin som patienten har hemma.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng