Annons

Vanligt med medicinskt
orsakad huvudvärk

Medicinskt orsakad huvudvärk är den tredje vanligaste huvudvärken efter migrän och spänningshuvudvärk. Danska forskare är förvånade över fynden.

7 mar 2006, kl 13:20
0

Annons

Att en överanvändning av läkemedel mot huvudvärk kan orsaka det man vill förhindra, huvudvärk, är känt. Men danska forskare förvånas över att den här typen av värk är så vanlig.
I en nyligen publicerad studie från Dansk Hovedpinecenter fann man att 20 procent av patienterna led av huvudvärk orsakad av övermedicinering med läkemedel mot huvudvärk.
Det gör den medicinskt orsakade värken till den tredje vanligaste efter migrän och spänningshuvudvärk.

– Vi var mycket överraskade över att problemet var så stort. Vi visste att en del av huvudvärken beror på en överanvändning av receptfria smärtstillande. Men att problemet var så vanligt blev en överraskning, säger överläkaren Messoud Ashina vid Dansk Hovedpinecenter, till Berlinske Tidene.

Medicinsk huvudvärk är en kronisk huvudvärk som förekommer minst 15 dagar i månaden vid en samtidig nästan daglig användning av läkemedel mot huvudvärk, såväl triptaner som analgetika. Diagnosen kan ställas först två månader efter att patienten upphört med överanvändningen.

I den danska läkartidningen, Ugeskrift for L?ger beskriver danska forskare i en översiktsartikel den medicinska huvudvärken som ett globalt problem.

Det är främst patienter som lider av migrän eller spänningshuvudvärk och som i förebyggande syfte tar läkemedlen som riskerar att också få värk orsakad av överanvändning. Bland till exempel reumatiker med ett högt intag av analgetika är den medicinskt orsakade värken ett okänt fenomen.