Högt blodtryck negligeras

Läkare och patienter hittar ofta bortförklaringar när en mätning visar på för högt blodtryck. Det kan vara en orsak till att så få lyckas nå önskvärda nivåer, visar en ny avhandling.

6 mar 2006, kl 13:01
0

Annons

Kanske var patienten stressad innan läkarbesöket. Eller hade det temporärt stressigt i största allmänhet. Blodtrycket var ju trots allt bara lite över det normala. Den typen av resonemang förekom ofta bland de 51 bandinspelningar läkaren Staffan Svensson analyserat i sin avhandling.

– Det vi fann var att läkarna och patienterna strävade efter att sätta ?oklara? blodtryck och biverkningar i ett sammangang som gjorde dem mer klara. När det fanns misstänkta biverkningar kunde det handla om att föreslå alternativa förklaringar till symtomen, till exempel att de berodde på patienternas livsstil, säger Staffan Svensson i ett pressmeddelande från Sahlgrenska akademin.


Genom att betrakta förhöjda värden som undantag får patienter dålig kontroll av blodtrycket, med risk för komplikationer i form av hjärtinfarkt, kärlkramp och i värsta fall en för tidig död.
Något som hade kunnat gå att förebygga.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng