Två av hundra får huvudvärk av medicinering

Huvudvärk orsakad av överanvändning av huvudvärksläkemedel är vanligare bland kvinnor än män. Det visar en ny avhandling.

5 dec 2012, kl 11:05
0

Annons

Foto: iStockphoto

En avhandling vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har kartlagt förekomsten av LÖH, läkemedelsöveranvändningshuvudvärk, i Sverige. Med hjälp av Sifo har 44 300 svenskar telefonintervjuats om huvudvärk och läkemedelsanvändning. Dessutom har forskaren låtit patienter vid en migränklinik fylla i ett frågeformulär och gjort djupintervjuer på 14 personer med LÖH.

Avhandlingen visar att 2 av 100 vuxna svenskar lider av huvudvärk orsakad av överanvändning av huvudvärksmediciner. Det är tre gånger vanligare hos kvinnor än män, och allra vanligast är det hos personer mellan 40 och 50 år gamla.

Nästan hälften av de med LÖH hade enbart använt receptfria läkemedel för att behandla sin huvudvärk.
– Det vanligaste var att de använt läkemedel med substansen paracetamol, som finns i bland annat Alvedon och Panodil. Men det är känt sedan tidigare att alla läkemedel som används för att behandla huvudvärk akut, både receptfria och receptbelagda, kan bidra till utveckling av sjukdomen om de används tio dagar per månad eller mer, säger Pernilla Johansson, forskaren bakom avhandlingen, i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar också at LÖH är vanligare bland personer med lägre utbildningsnivå och inkomst, men att de bakomliggande orsakerna är okända.

Studien är den första större i sitt slag i Sverige.