Annons
”Välkommet med bättre RSV-skydd för spädbarn”
Foto: Istock

”Välkommet med bättre RSV-skydd för spädbarn”

Barninfektionsspecialisten Lars Navér hoppas att det snart blir färre barn som behöver vård för RSV-infektion.

30 aug 2023, kl 09:31
0

Lars Navér

Lars Navér.

Läkaren och barninfektionsspecialisten Lars Navér är glad över att det nu kommer möjligheter att förebygga RSV-infektion.

Både ett antikroppsläkemedel och ett vaccin mot respiratoriskt syncytialvirus, RSV, är godkända. I en annan artikel berättar Läkemedelsvärlden mer om dem och undersöker när de kan komma att få bredare användning i Sverige.

Viktigt minska RSV-smitta

Lars Navér framhåller att det vore ett viktigt framsteg att kunna minska antalet RSV-infektioner hos spädbarn.

– Det är ovanligt att RS-virus orsakar dödsfall. Men det är en mycket vanlig infektionssjukdom hos yngre barn och ett stort bekymmer, säger han.

Lars Navér är forskare vid Karolinska institutet, docent i pediatrik och verksamhetschef inom nyföddhetsvården vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Många negativa effekter av RSV

Han är också en av de experter som bidrar med kunskap och erfarenhet i bland andra Läkemedelsverkets arbete med kommande behandlingsråd om RSV.

Han är noga med att inte avslöja något om vilka de kommande slutsatserna av detta arbete kan bli. Men framhåller att RSV-infektioner hos barn inte bara orsakar sjukdom, oro och inkomstbortfall i familjer, utan även samhällskostnader i form av vårdkostnader och ersättning för vård av sjukt barn.

– Dessutom kan det stora antalet inläggningar på barnsjukhusen tränga undan annan, planerad, barnsjukvård. Det finns alltså många skäl till att alla preparat som kan minska antalet fall och behovet av sjukhusinläggning är välkomna, säger han.

Lars Navér påpekar dock att såväl antikroppsläkemedlet som vaccinet mot RSV kräver att man bygger upp en vårdorganisation för att kunna ge dem i större skala.

– Man behöver ha en plan för detta och jag tror inte att någon ännu riktigt har det, säger han.

Två intensiva RSV-säsonger

Den senaste RSV-säsongen, säsongen 2022-2023, startade i början av november. Det är tidigare än vad som var vanligt före covid-19-pandemin. Under säsongen rapporterades 15 439 laboratorieverifierade fall, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten.

Sammanlagt 270 RSV-patienter behövde under säsongen vård inom intensivvården vid totalt 297 vårdtillfällen (sammanhängande vårdperioder), enligt statistik från Folkhälsomyndigheten

Vid 57 procent av dessa vårdtillfällen var intensivvårdspatienten ett barn i åldrarna 0-4 år. Inga RSV-orsakade dödsfall rapporterades.

Pandemin stökade till det

Båda de två senaste RSV-säsongerna har varit ovanligt intensiva, efter en RSV-paus i början av pandemin när så många infektioner tillfälligt försvann på grund av våra smittskyddsåtgärder.

– Före pandemin var det en väldig regelbundenhet hos RSV-epidemierna. Varannan säsong kom smittan tidigare och spridningen var kraftigare medan varannan säsong var lugnare, berättar Lars Navér.

– Mycket stökades till under pandemin och vi vet ännu inte om RSV-mönstret kommer att återgå till det som var normalt tidigare. Om det gör det så borde den säsong vi nu har framför oss kunna bli lugnare, men det återstår att se.