Val av smärtstillande påverkar miljön

Sedan diklofenak blev receptfritt 2006 har Voltaren seglat upp på tio-i-topp listan över Apotekets mest sålda receptfria läkemedel. Men konsumenters val av smärt- och inflammationshämmande läkemedel kan få miljökonsekvenser.

4 mar 2010, kl 11:17
0

Annons

Samtidigt som läkemedel innehållandes diklofenak säljer allt bättre, kommer också halterna i naturen att öka. Enligt Fass miljöbedömning är diklofenak inget större problem. Där står: “Användning av diklofenak har bedömts medföra försumbar risk för miljöpåverkan”. Men annan forskning tyder på motsatsen:
? Det finns tyska studier som visar att halter på 1 mikrogram per liter vatten kan ge effekter på gälar, njurar och lever på fiskar. Det är en koncentration som man hittar i renat avloppsvatten i Europa och i Sverige, säger Joakim Larsson vid Göteborgs universitet, till tidningen Ny Teknik, som skriver om problemet.

Stockholms Vatten har i studier sett att det är svårare att bli av med diklofenak än till exempel ibuprofen under vattenreningsprocessen. Inom forskningsprojektet Mistrapharma utreder just nu forskare vilken risk samtliga läkemedelssubstanser på den svenska marknaden utgör för vattenlevande organismer.