Vaccin till gravida med andra risker i fas 3

Vaccin till gravida med andra risker i fas 3

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att gravida som även har andra risker får mRNA-vaccin mot covid-19.

27 apr 2021, kl 14:34
0

Annons

Regionerna kan börja ge covid-19-vaccin till gravida i fas 3 av den nationella vaccineringen. Det skriver Folkhälsomyndigheten i en uppdaterad version av vaccinrekommendationerna.

Gravida är generellt extra känsliga för infektioner och forskning visar att covid-19 under graviditet kan påverka både mamman och barnet negativt. Den nya rekommendationen gäller gravida efter vecka 12 om de tillhör en grupp som även av andra skäl har en ökad risk för allvarlig covid-19.

Det handlar om gravida med kronisk hjärt-kärlsjukdom, kronisk lungsjukdom, andra tillstånd med nedsatt lungfunktion, kronisk lever- eller njursvikt, diabetes typ 1 och 2 samt tillstånd eller behandlingar som dämpar immunförsvaret. Rekommendationen gäller också alla gravida som är äldre än 35 år och de som har ett BMI på över 30.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gravida i dessa grupper erbjuds något av de två mRNA-vaccinerna mot covid-19, det vill säga det från Moderna eller det från Pfizer-Biontech.

Eftersom vaccinstudierna från början inte omfattade gravida, släpar kunskapsutvecklingen om covid-19-vaccinering av gravida efter övrig kunskap om säkerhet och effekt hos vaccinerna. Bristen på kunskap har gjort att myndigheterna varit försiktiga med att generellt rekommendera covidvaccinering av gravida.

Nu börjar det komma studier på området. Läkemedelsvärlden rapporterade nyligen om en stor studie som visade god säkerhet och effekt när gravida fick något av mRNA-vaccinerna.

I nuläget avvaktar dock Folkhälsomyndigheten fortsatt med en generell rekommendation av vaccination till alla gravida, men ”följer kunskapsutvecklingen”.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng