Annons

Utspel från S:vi tar bort tian för generika

Socialdemokraternas Ylva Johansson har idag sagt till TT att hon vill
ta bort de tio kronor som apoteken får när de ersätter ett läkemedel
med ett billigare. Hon har tidigare berättat för Läkemedelsvärlden
vilka förändringar hon vill genomföra om de röd-gröna vinner valet.

28 maj 2010, kl 12:58
0

Annons

Förra sommaren höjdes apotekens handelsmarginaler genom att de får tio kronor för varje läkemedelsförpackning som de byter ut till billigare generika. Detta kostar skattebetalarna närmare en halv miljard kronor per år. TLV menar att den extra kostnaden kompenseras av att apoteken säljer billigare läkemedel. Men Ylva Johansson är ändå kritisk. I Läkemedelsvärldens marsnummer sa hon så här:
? Jag ifrågasätter starkt den extra tiokronan som apoteken idag får för varje expediering av generika, det är en onödig utgift för skattebetalarna som vi troligtvis kommer att ta bort. Jag tror också att apoteken kan klara sig med en lägre handelsmarginal, det har man gjort tidigare och jag ser ingen anledning till att det skulle vara annorlunda nu.

Under samma intervju kritiserade hon dagens hela prismodell för läkemedel. Hon tycker också försäljningen av receptfria läkemedel behöver en bättre kontroll:
? Vi tycker att man ska behöva tillstånd för att sälja receptfria läkemedel, och inte bara anmälningsplikt som det är idag. Och vi tycker att Läkemedelsverket ska sköta inspektionen. Det är ett sätt att betona att det behövs kunskap för att sälja läkemedel, och jag tror inte att ökade krav kommer göra att det blir färre ställen som vill sälja receptfria läkemedel.